Снимка: БулфотоРъстът на БВП тази година достигна 3.7%, безработицата в момента

...
Снимка: БулфотоРъстът на БВП тази година достигна 3.7%, безработицата в момента
Коментари Харесай

Безработицата в България е рекордно ниска от 10 години насам

Снимка: Булфото

" Ръстът на Брутният вътрешен продукт тази година  доближи 3.7% , безработицата сега е рекордно ниска от 10 година насам. Около  180 000 са безработни в цялата страна  между 16 и 64 години, а 280 000 са почнали работа ".

Това сподели ръководителят на  Българска стопанска камара Радосвет Радев  пред Българска национална телевизия.

Той разяснява бизнес средата като  устойчива и даде образец с обстоятелството , че преди  2-3 седмици България е получила нарастване на кредитния си рейтинг  от две авторитетни организации.

" Тези данни се интерпретират по разнообразни способи -  едни споделят, че сме в застой, други, че е страхливо развиване ", разяснява Радев.

Той добави, че България, бивайки във валутен ръб,  няма огромни благоприятни условия да изрежисира " бумова стопанска система ".

Радосвет Радев разяснява и вноса на служащи у нас: " Пазарът на труда сега е всеяден и в доста бизнеси се  появяват задгранични служащи, взема се всичко де що мърда ".

Специалистът счита, че " работодателите са сатанизирани, дружно с Народното събрание ".

" Българският бизнесмен е лимитран и в този пазар на труда, в който пазарът е идентичен и българската конкурентоспособност се свежда до цената на силата и заплатите. Наистина  има предели, в които може да се спрем ", изясни той.

Радев разяснява и казуса с болничните. Той показа данни, съгласно които през 2017 година са се  паднали на един работещ по 8 дни болнични , през 2018 година са се падали по 18 дни болнични.

Това значи, че работодатели и Национален осигурителен институт са платили половин милиард болнични, а  180 млн.лв. е делът на работодателите.

" Прогнозата за тази година е трагична - чака се да има  17 млн. човекодни отсъствали от работа . Нищо не се е случило в България през тези години, с цел да се удвоят болничните ", проучва шефът на БСК.

Реформи  идната година по-скоро няма да има поради предстоящото влизане в чакалнята на еврозоната , сподели още Радосвет Радев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР